Primaria Radovan
Harta site | Prima pagina | Contact  
Primar
Viceprimar
Secretar
Organigrama
Proiecte
Bugetul primariei
Declaratii avere/intr.
Componenta
Comisii
Regulamente
Hotarari
Program audiente
Acte necesare
Legaturi utile
Anunturi Angajare
Stiri / Comunicate
Informatii Publice


Subventie infiintare si intretinere culturi agricole:

35 de euro în plus pentru agricultori


      Fermierii români vor primi, din această primăvară sau cel tîrziu din toamnă, un plus de 35 de euro la subventia anuală acordată pe suprafata de teren. "Comisarul european pe agricultură, Mariann Fischer Boel, a acceptat demersul nostru de a majora cu 35 de euro cuantumul subventiei acordate producătorilor agricoli pe suprafată din bugetul national sau chiar din banii prevăzuti pentru anumite măsuri din PNDR " , a declarat ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu.
      Principalul motiv pentru care a fost solicitată cresterea subventiei pe suprafată din bugetul national se referă la dificultătile cu care se confruntă fermierii români din cauza crizei economice, în special datorită cresterii preturilor la input‑uri si sistemul de creditare costisitor.
      În prezent, subventia anuală pe suprafată este în cuantum de 107 euro la hectar, din care 60,7 euro pe hectar sînt plătiti din fondurile alocate de Uniunea Europeană, iar diferenta din bugetul national. Numărul fermierilor care primesc astfel de subventii se ridică la peste 1,25 milioane de persoane.
Agricultorii se confrunta anul acesta cu o problema serioasa, cauzata de criza economica: ingrasamintele s-au scumpit cu pana la 30%, din cauza deprecierii monedei nationale fata de euro.
      Daca in aceasta perioada de primavara,ingrasamintele ar trebui sa se vanda foarte bine, acest lucru nu se intampla pentru ca pretul a crescut foarte mult.
      Un pachet de ingrasaminte a ajuns sa coste si pana la 38 de lei. Daca in 2008 tratamentul complet pentru un hectar de vie era de 800 de lei, anul acesta se ridica la 1.700 de lei.
             Decizii din 2008 pentru finantarea culturilor agricole 2008-2009:
      În sedinta de Guvern din 24 septembrie 2008 au fost adoptate o serie de măsuri si acte normative care permit acordarea unor forme de sprijin pentru înfiintarea culturilor de toamnă. În acest sens, bugetul Ministerului Agriculturii a fost suplimentat cu 600 de milioane de lei.
       Sprijinul pentru sectorul legume-fructe, aprobat prin Hotărâre de Guvern, variază între 1.110 lei/hectar si 3.700 lei/hectar, pentru suprafete de maximum 3 ha. Suma maximă, care se acordă membrilor organizatiilor de producători si ai grupurilor de producători recunoscute preliminar, poate fi obtinuta si de ceilalti beneficiari cu conditia ca până la sfârsitul anului 2009 să devină membri ai organizatiilor de producători sau ai grupurilor de producători recunoscute preliminar.
        Pentru sectorul agriculturii ecologice, sprijinul este de 700 lei/hectar pentru culturi de vită de vie si livezi aflate în perioada de conversie, pentru o suprafată de maximum 20 hectare pentru fiecare producător. De asemenea, se acordă 75 lei pentru familia de albine certificată în sistemul de agricultură ecologică, până la maximum 50 de familii de albine pentru producător. Pentru culturi de teren arabil, păsuni si fânete permanente aflate în perioada de conversie se acordă o sumă de 425 lei/hectar, pentru o suprafată de maximum 20 hectare pentru fiecare producător.
        Pentru înfiintarea culturilor de toamnă se acordă o subventie de 200 lei/ha, pentru suprafete cuprinse între 1 si 120 ha.
Tot prin Hotărâre de Guvern s-a stabilit finantarea din fonduri publice a 30% din masa creditului care se acordă în anul 2008, potrivit Legii creditului agricol pentru productie nr. 150/2003.
        De asemenea a fost suplimentată suma destinată subventionării motorinei utilizată pentru lucrările agricole în limita sumei de 131.040 mii lei. Fondurile vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale. Totodată, agricultorii primesc o subventie de un leu pe litrul de motorină pentru înfiintarea culturilor. Prin memorandum s-a aprobat reducerea accizei la motorina la nivelul de 21 euro/t începând cu 2009.

Consultati: site-ul Ministerului Agriculturii ,Padurilor si Dezvoltarii Rurale


Componenta
Organigrama
Fisa
Multimedia
Alte informatii
Generalitati
Institutii publice
Peisaje locale
Obiective turistice
Firme
Ultima actualizare:
20.01.2017